Původ plodin

Napadlo Vás někdy odkud vlastně pochází plody, které denně konzumujeme (myslím zeměpisně a historicky). Kde se třeba vzalo obilí, jablka atd.? Pokusím se udělat stručný přehled základních potravin. Budete-li mít nějaké další/upřesňující údaje, předem děkuji za jejich zaslání na mail.

 

Potravina   Původ V Evropě od V Čechách od
Pšenice/Ječmen Blízký východ    ? 5000 let př.n.l.
Hrách Čína 5000 let př.n.l. ?
Čočka Přední Asie / Středomoří 5000 let př.n.l. ?
Česnek Mongolsko / Sibiř ? 4. století
Švestky Kavkaz ? 5. století
Jablka Kazachstán 0 let 9. století
Chmel Kavkaz 5. století 10. století
Cibule  Pákistán / Írán 10. století ?
Křen Jihovýchodní Evropa ? 12. století
Meruňky Čína 0 let 15.-16.století
Rýže Čína 0 let 16. století
Mrkev Jižní Asie (Afghánistán,Írán) 12.století ?
Řepka olejka Středomoří   16. století
Fazole Amerika 16. století 17. století
Kukuřice Mexiko 16. století 18. století
Slunečnice Amerika 16. století 18. století
Brambory J.Amerika-Andy 16. století 18. století
Květák Střední východ 16. století 18. století
Rajčata J.Amerika 16. století 18. století
Soja Čína 18.století ?
Červená řepa Babylonie (3000 př.n.l.) ? ?
       

 

Jak vidíte, přímo z Čech nepochází žádná základní potravina, i když samozřejmě v průběhu století se zde vypěstovaly různé jejich místní odrůdy.

 

Obecně se dá říci, že rozvoj pěstování plodin nastal v období neolitu (5.000-8.000 let př.n.l.). Nejstarší nálezy obilnin jsou cca z období 10.000 let př.n.l. Z historických souvislostí je dost zajímavé, že do této doby (10.000 let př.n.l.) je umísťován konec Atlantidy (starobylé vyspělé civilizace, která zatím není vědecky potvrzena) a "náhodou" se v této době ve všech částech světa objevují záhadní vyspělí učitelé/"bohové", kteří Indiánům darují kukuřici, Číňanům rýži a obyvatelům Blízkého východu obilí.

 

Obilí bylo po celý pravěk hlavní součástí potravy, kromě obilí jedli lidé od pravěku luštěniny, na jaře a v létě byliny a zeleninu, od léta do zimy ovoce čerstvé i sušené. Vždy konzumovali maso, čerstvé, sušené, konzervované, mléko, mléčné výrobky – tvaroh sýry. Jen poměry těchto potravin byly zásadně jiné, než jak jsme tomu zvyklí dnes.