Palmový olej

Palmový/palmojádrový olej je jednou z látek, kterou dnes bohužel najdete v mnoha potravinách (i jiných výrobcích). Jediným důvodem jeho využití je nižší cena než za řepkový či slunečnicový olej, ale bohužel za to platíme tím, že jde o látku importovanou z cizího prostředí (nejsme na ni historicky adaptováni) a zejména se kvůli pěstování palem ničí deštné pralesy v tropických oblastech (momentálně zejména v Indonésii), což má vliv na celý ekosystém naší planety.

 

Chcete-li pomoci to zastavit, je nejjednodušším řešením omezit nebo úplně bojkotovat užívání výrobků, které tento olej obsahují. Já se o to již snažím a zjistil jsem např., že téměř všechny výrobky značky Opavia/Mondeléz tento olej obsahují (jedinou vyjímkou, kterou jsem u tohoto výrobce našel jsou Tradiční oplatky premium Kolonáda s tabulkou hořké čokolády - jiné příchutě těchto oplatek jej obsahují také). Pochybuji, že by v tradičních recepturách jakýchkoli potravin kdysi vyráběných v České republice byl palmový olej obsažen.

 

Více informací o palmovém oleji a vhodných/nevhodných prouktech najdete např. zde.