Strava

 

„Člověk se rodí zdráv a všechny nemoci do něj vcházejí s jídlem.“ (Hippokrates)

 

Jedním ze základních pilířů zdraví je zdravá strava. Toto slovní spojení najdete v mnoha článcích, knihách i vědeckých pracích. Co to znamená se ale nedá nikde přesně najít a ani to podle mě nelze nikdy přesně definovat. Vždy totiž záleží na tom, z jakého pohledu se na stravu díváte. Zda hlídáte kalorie/jouly, cholesterol, lepek, glykemický index, umělé přísady či cokoli dalšího?

Když byste chtěli zohlednit všechny možné pohledy, zbyla by Vám jako jediná zdravá strava jen vesmírná energie, což zatím není zcela možné.

Postupně zde budu předkládat některé pohledy na zdravou stravu nebo různé věci s tím související, ale rozhodnutí, co je zdravá strava, si každý musí stejně nakonec udělat sám. Každý z nás je jiný a tak pro každého z nás může být zdravá strava něco jiného.

Můj názor je takový, že doporučuji držet se zejména místních typů potravin, na která jsou naše těla již delší historickou dobu adaptována. Jezte to, co Vám dělá dobře a tehdy, kdy na to máte chuť. Nejsem vegetarián, ale určitě většině z nás neuškodí omezit spotřebu masa a masných výrobků. Hlavně si jakékoli jídlo s radostí a v klidu vychutnejte!

 

Zakončím úryvkem z jednoho článku na internetu :

Dokonalost neexistuje

Přehnaná snaha o zdravý životní styl či dodržování výživových doporučení může u některých vést až poruchám příjmu potravy, které doprovází patologický strach z jídla, nedodržení dietních pravidel, ztráty kontroly nad jídlem, sníst něco mimo stanovený režim, obezity či poškození zdraví. Strach pak určuje, co jíme a kolik toho jíme a nikoli naše skutečné potřeby a zdravý rozum.

Tato potřeba vnějších a striktních pravidel bývá mnohdy projevem nízké důvěry sama v sebe, ve vlastní názory a potřeby a v sebekritickém postoji. Jediné co tedy není zdravé je snaha o 100 % dodržení zdravého životní stylu či nějako výživového směru, který je založený na příkazech a zákazech. Dokonalost prostě neexistuje a touha po ní může naše zdraví poškodit daleko více než samotné jídlo.

Zdroj